FŐOLDALAKTUÁLISTERMÉKEKAKCIÓKBEMUTATKOZÁSÜZLETEINK IDŐPONT KÉRÉSPÁLYÁZATPOLATESZTSZÍNTÉVESZTÉSDISZLEXIAYUNIKUMiYOSMARTMiSight® 1 day
Diszlexia

A diszlexia az olvasás megtanulásának egy sajátos zavara. A diszlexiát kiváltó rendellenességek alapvetően két nagy csoportba oszthatók: látási rendellenességek és egyéb idegrendszeri rendellenességek.

 

 

Tünetei2.jpg

  • lassú, akadozó olvasás

  • hangsúlyozás hiánya-

  • hangok felcserélése pl: rét-tér-

  • az olvasott szöveg megértésének nehézsége, feldolgozása

  • tér- és időbeli viszonyok megértésének zavarai. Pl: bal-jobb, tegnap-holnap, napok stb.

Hogyan fogalmazzák meg a gyerekek?

  • a sorok szavak „mozognak”

  • túlságosan csillog a szöveg

  • a szavak „besüppednek” a fehér háttérbe

  • a szavak elcsúsznak a sorokból stb.

Ez a két rendellenesség közel azonos gyakorisággal fordul elő. A diszlexia a gyermekek mintegy 10-12 %-át érinti. 

A vizsgálat menete:

A vizsgálat során az első fontos momentum a gyermek látásának ellenőrzése, javítása dioptriás szemüveggel.Ennek lépései megegyeznek a hagyományos szemüvegfelírás lépéseivel (computeres szemvizsgálat, táblaolvasás, látás korrigálása).

A diszlexia tüneteinek enyhítésére 10 különböző színű szemüveg lencse érhető el. A megfelelő lencsét a diszlexiás gyermek közreműködésével választjuk ki, olvasási próba alapján. A gyermeket életkorának megfelelő szövegek felolvasására kérjük fel. Olvasás közben mérjük az időt és számláljuk a hibákat. Azt a szemüveget választjuk, amellyel a legnagyobb javulás tapasztalható.

A Colorlite készlet segítségével, a leghatásosabb lencse kiválasztása körülbelül 1 órát vesz igénybe.  

 

A vizsgálatot Karászi Rita optometrista végzi.

Vizsgálati időpontkérés : 0649341820  
Vizsgálatot végzi: Karászi Rita Optometrista  
Vizsgálati díj: 22.000 Ft

 

 

A vizsgálat tudományos háttere:

A szakemberek megfigyelték, hogy a diszlexiás gyermekek olvasási teljesítménye javult, ha a fekete szöveg kék vagy világosszürke háttéren jelent meg, a piros háttér viszont jelentősen csökkentette a diszlexiások olvasási tempóját. Van olyan nézet is, mely szerint a színek pozitív vagy negatív hatása személyenként más-más szín alkalmazásával váltható ki.A hatás oka feltehetően az, hogy a színes szemüveg megváltoztatja a szemidegben továbbított ingerek egymáshoz képesti sebesség viszonyait. A feltevés szerint elsősorban a szemészeti eredetű diszlexia tüneteit enyhíti a színes szemüveg.

A látás során az alapinger a fény. A fény az emberi szem retinájának az érzékelőit (csapok, pálcikák) ingerli. Ezek az ingerek elektromos impulzusként terjednek az idegekben, a látóidegen végig haladva világosságérzetet keltenek. A szembe jutó fényingerületek a látópályán haladnak tovább. A színes előtét lencsékkel megváltoztatjuk a fény összetételét, ezzel változtatva az ingerület sebességét.

 

3.jpg 

 

 

A dyslexia tüneteit enyhítő Colorlite szemüvegeket az Egészségügyi Minisztérium gyógyászati segédeszköznek nyilvánította (93/42/EEC), melynek kifejlesztése Dr. Wenzzel Klára professzor asszony nevéhez fűződik, aki a Budapesti Műszaki Egyetem Mechatronika, Optikai és MűszertechnikaTanszékének egyetemi magántanára.

 

A Colorlite színlátás korrekciós lencséket az Egészségügyi Miniésztérium gyógyászati segédeszköznek nyilvánította.

Egészségügyi engedély száma:3100/2004

Vissza