FŐOLDALAKTUÁLISTERMÉKEKAKCIÓKBEMUTATKOZÁSÜZLETEINK IDŐPONT KÉRÉSPÁLYÁZATPOLATESZTSZÍNTÉVESZTÉSDISZLEXIAYUNIKUMiYOSMARTMiSight® 1 day

Napszemüvegek

Miért is kell védenünk a szemünket a káros UV sugárzástól?

Annyiféle védő krémet magunkra kenünk és úgy gondoljuk, hogy mindent megtettünk az UV láthatatlan károsító sugaraival szemben?

Pedig a legfontosabb a szemünk védelme  lenne!

Mi ebben segítünk Önnek!!!

Jelenlegi szemüvege rendelkezik-e UV védelemmel?

Üzletünkben  INGYENESEN ellenőrizzük azt az UV szűrő és mérő műszerünkkel.

 

Üzletünkben UV védelemmel ellátott napszemüvegek már 1.490.-Ft-tól  egészen….40.000.- Ft-ig  kaphatóak miden igénynek megfelelően.

A polaroid lencsével ellátott napszemüvegeink pedig már 3500.- Ft-tól rendelkezésre állnak, hogy a szórt kellemetlen sugarakat is kiszűrjük!

Forgalmazott márkáink a szemüveg keretek alatt részletesen megtekintheti.

A napsugárzás egy bizonyos része, az UV-sugarak nemcsak a bőrt, hanem a szemet is károsíthatják. Tudományos bizonyítékok sora támasztja alá, hogy a szemet érő túlzott napsugárzás az időskori makuladegeneráció és a szürkehályog kialakulásának fontos kockázati tényezője. A színlátás vagy az éjszakai látás károsodása, a szem felszínének gyulladása, a szemkörnyéki bőr korai elöregedése, sőt a bőr vagy a szem belsejének daganata is kialakulhat, amennyiben túl sok napfény éri a szemet.

A jó minőségű napszemüveg (amit a tökéletes UV-szűrés és az arc vonalához simuló, teljes védelmet nyújtó fazon jellemez), amelyet széles karimájú kalap vagy sildes sapka viselése egészíthet ki, megfelelő védelmet nyújt a nap káros sugarai ellen. Egy jól takaró napszemüveg véd a levegőben lebegő por, piszok szemcsék és allergiát okozó részecskék ellen is. Vízparton fokozottan érvényesül a károsító hatás, és a szakemberek véleménye szerint még akkor is viselni kell a napszemüveget, amikor éppen nincs direkt napfény, tehát borús az idő. A déli órákban – nemcsak a szem védelme érdekében – érdemes kerülni a napot. A napszemüveg nem divathóbort. Fontos, mert megvédi a szemet a nap ultraibolya sugárzásától. A leégés a bőr korai elöregedéséhez, végül bőrrákhoz vezethet, ám orvosi bizonyíték van arra, hogy a szem ugyanúgy károsodhat és kialakulhatnak katarakták (szürkehályogok). A nagy mennyiségű UV sugárzás hosszabb távú hatásai lassan és fájdalommentesen jelennek meg, mégis ronthatják a látást. Rövid- és hosszú távú roncsolódások lehetnek: retinagyulladás, rosszindulatú elváltozások, katarakták és kúszóhályog (pterygium). Gyermekek és fiatalok különösen veszélyeztetettek, ezért szüleiknek ügyelni kell arra, hogy viseljenek napszemüveget főleg azokon a helyeken, ahol erős az UV sugárzás; például a strandon, vízben, sőt, havas tájon, mivel ott fokozott veszélyt jelent a visszaverődés.

 

Miért van napszemüvegre szükség?

Az erős fény ellen a szem állandó hunyorgással védekezik. Ha a fénysugarak mégis elérik az érzékeny szervet, leggyakrabban szemkáprázást okoznak. Ha hosszabb sugárzás éri a szemet, akkor kialakulhat a hóvakság, amely fájdalmas pislogással, erős könnyezéssel jár együtt, az alany szinte vaknak érzi magát. Ám az infravörös sugarak még ennél is nagyobb bajt okozhatnak, ha mélyebbre hatolnak a szövetekben, és károsítják a szemlencsét, illetve az ideghártyát. Ezért különösen fontos a nyári időszakban a napszemüveg, napozáskor a szem letakarása.

 

Mi is az ultraibolya (UV) sugárzás?

Az UV fény a napenergia egy része, egy láthatatlan, rövid hullámhosszú sugárzás. Az UV sugárzás más forrásai közé tartoznak még az ívhegesztés, a nagy intenzitású higanylámpák és a szolárium fénycsövei. Három típusa van az UV sugárzásnak: UVA, UVB, UVC. A legfontosabb az UVB sugárzással tisztában lenni, mivel ez okozza a leégést és nagyrészt ez felelős a bőrrák kialakulásáért is. A Földet célzó UV sugárzások nagyját kiszűri az ózonréteg, de kiszámították, hogy az atmoszféra ózon tartalmának egy százalékos csökkenése az UVB sugárzás két százalékos növekedéséhez vezethet. Az Ausztrál Népegészségügyi és Orvosi Kutatóintézet jóslása szerint az ózonréteg kimerülésével évente több mint 36 000-rel magasabb lesz a kialakuló szemmegbetegedések száma, az UV sugárzás egy százalékos emelkedése pedig éves viszonylatban 26 000-rel növeli a pterygium (kúszóhályog) nevű szembetegségek számát Ausztráliában.

 

Az UV-fény felosztása: UVA, UVB, UVC

UVC (100 – 280 nm) a légkör felső rétegeiben elnyelődik


UVB (280 – 315 nm) a légkör felső rétegeiben részben elnyelődik, erősen roncsoló hatású a bőrre és a szemekre, leégést okoz, részben felelős a bőrrák kialakulásáért


UVA (315 – 400 nm) kevésbé veszélyes, mint az UVB, de újabban előtérbe került a hosszabb távú káros hatásainak vizsgálata.


Minden megvásárolható napszemüvegnek meg kell felelnie az adott ország szabványának, mely meghatározza, hogy mennyi UV fényt kell a szemüvegnek felfognia. A napszemüvegen egy kis címkén fel kell tüntetni, hogy megfelel a szabványnak, valamint hogy általános vagy speciális célra készült-e. Általános cél alatt olyan helyzeteket kell érteni, ahol a szemet nem éri hosszabb ideig napfény. A speciális célra készült darabok olyan emberek számára készülnek, akik erős UV sugárzásnak vannak kitéve, és a maximális védelemre van szükségük, mint például a sportolók közül a sízőknek, vagy olyan munkáknál, mint a repülés.


A jó napszemüveg teljesen kiszűri az UV sugarakat. Az egyszerűbb napszemüvegek a 380 nm alatti sugarakat szűrik ki, a jobb minőségű napszemüvegek (ezeket "UV 400" jelzéssel látják el) 400 nm alatt minden sugárzást kiszűrnek.


Sajnos vannak olyan – igen gyenge minőségű – napszemüvegek is, amelyeknek semmi UV védő hatása nincs. Ezek többet ártanak, mint használnak, ugyanis sötét színük miatt a szem pupillája kitágul, és még több UV sugárzás jut a szembe, mintha nem is volna rajtunk napszemüveg. Az ilyen napszemüveg viselése erős napfényben már 10-15 perc alatt égő, fájdalmas érzést és szemgyulladást válthat ki.

 

Kontaktlencse

Ma már nem kell lemondani a kontaktlencse viseléséről a szem védelme érdekében. Az UVA és UVB sugarak nagy részét kiszűrő lencsék is kaphatók, melyek használatával a megszokott kényelem mellett biztosítjuk szemünk védelmét. Lehetőség szerint 90-95% fölötti védelemmel rendelkező lencsét válasszunk.

 

Napszemüveg télen

A napszemüveggel télen, havas területen is védeni kell a szemet. A friss hó az UV-sugarak 80%-át is visszaveri a WHO szerint (az egyéb felszíni alakzatok az UV-fénynek csak 10%-át verik vissza).

 

Polarizált napszemüveg

A polarizált lencséjű napszemüveget kifejezetten arra a célra tervezték, hogy elsősorban a tört fényt szűrje. A polarizált lencse a függőleges irányú fénynyalábokat ereszti át, így a vakító fény nem jut át. Különösen ajánlott olyan tevékenység során, amikor fontos, hogy a visszaverődő fény ne vakítson, mint pl.: horgászat, vadászat, vitorlázás és vezetés, de a hétköznapokban is rendkívül hasznos.  

A polarizált napszemüveg célja, hogy csökkentse a zavaró tükröződést és a fényvisszaverődést, amit a vízről, útról, homokos vagy havas felületekről visszavert fény okoz. Minden polarizált napszemüveg lencséje az UV fény 100%-át nyeli el és kiszűri a vakító fény 99%-át. Polarizált lencséjű szemüveget használni rendkívül megnyugtató, pihentető a szem számára.

 

Hogyan válasszunk napszemüveget?

A napszemüvegek választásánál nem elég csak funkcióját nézni, hanem fontos az esztétikum is. „Melyik áll jól?” Sokszor járatjuk a fejünkben ezt a kérdést.

Nézzük meg, milyen arcformához milyen típusú napszemüvegek illenek:  

  • Háromszög alakú arcnál érdemes olyan napszemüveget választani, melyek az arc felső részére vonják a tekintetet.
  • Szív formájú arccal rendelkezőknek a hangsúlyos keretű napszemüvegek ajánlottak, mivel ezek az arc alsó részét kiszélesítik.
  • Gyémántformánál a keret nélküli, ovális keretű napszemüveg az ideális.
  • A kerek arc megkívánja a szögletes, hosszúkás és vékony napszemüvegeket.
  • Hosszúkás formájú arcnál nem lehet mellé lőni az oldalt vagy fent díszített keretekkel , melyek legyenek lehetőleg minél nagyobbak.
  • Az ovális arcformájú hölgyek a szögletes alakú napszemüvegek polca körül keresgéljenek.
  • A szögletes arcúaknak a kerek és ovális keret áll igazán jól.

Bármilyen arcformával is rendelkezzen, nálunk biztosan talál Önnek tetsző napszemüveget! Tekintse meg kínálatunkat és válogasson kedvére!

 

A fotokromatikus lencsékről

A napfényes időben viseletünk egyik alapdarabja a napszemüveg . A napszemüveg amellett, hogy stílusos kiegészítő, amivel egyszerűen feldobhatjuk öltözékünket, abban is nagy szerepe van, hogy óvjuk szemünket a káros UV sugaraktól.

A fotokromatikus lencsék, vagy színváltós lencsék az ultraviola sugárzás hatására elsötétednek, és óvják a szemet a napfénytől, majd normális fényviszonyok között visszanyerik világosabb árnyalatukat. A fotokromatikus lencsékkel ellátott napszemüvegek beltéren és kültéren is hordhatóak, így egyszerre funkcionálnak hagyományos szemüveglencseként és napszemüveg lencseként. Fényérzékenyeknek kifejezetten ajánlottak. Ez a fajta szemüveglencse nem terheli annyira a szemet, viselése csökkenti az olyan időskori szembetegségek kialakulásának esélyét, mint a szürkehályog, mindemellett életteli színeket és tisztább látást biztosít.

Szeretne többet megtudni a fotokromatikus lencséről? Bátran vegye fel velünk a kapcsolatot, és ismerje meg szolgáltatásaink, termékeink részleteit!

 

Ne felejtse otthon a napszemüveget!

  Nem csak a kényelmi szempontok miatt fontos a napszemüveg viselése, hanem szemünk egészségének védelme érdekében is elengedhetetlen szerepet játszik!

Nyáron a legtöbben szívesen mennek akár egész napos szabadtéri programokra is, ilyenkor semmiképp se feledkezzünk meg a napszemüvegről ! Erős napsugárzás esetén nagyon fontos a megfelelő védelem, például a fájdalmas hóvakság elkerülése miatt. Kiemelten lényeges a vízparton is, hogy napszemüveget viseljünk, hiszen a víz a káros sugarak nagy részét visszaveri, ezáltal még nagyobb igénybe vételnek van kitéve szemünk. Viseljük strandoláskor is - a legjobb, ha a vízben tartózkodva is hordjuk! A másik kiemelt alkalom, amikor a napszemüveg viselése elengedhetetlen, az a síelés. A hó a káros sugarak 80 százalékát veri vissza, ami a szembe jutva el is vakíthat minket.

  Szeretné hosszú távon megőrizni szeme egészségét? Válassza minőségi, UV védelemmel ellátott napszemüvegeinket ! Akciós napszemüvegek széles kínálatával várjuk optikánkban !

Forrás:www.napszemüveg.lap.hu